Tor: Ett system för anonym kommunikation på Internet

Tor är ett verktyg som används av många organisationer och privatpersoner som vill förstärka sin säkerhet på Internet. Att använda Tor kan hjälpa dig att bli anonymare när du surfar och publicerar på nätet, använder snabbmeddelanden (eng. instant messaging), IRC, SSH och andra applikationer som använder sig av TCP-protokollet. Tor erbjuder också en plattform som utvecklare kan använda för att bygga nya applikationer med inbyggd anonymitet, säkerhet och funktioner för integritet.

Din trafik är säkrare när du använder Tor, därför att kommunikationen studsar runt ett distribuerat nätverk av servrar, kallade onion routers. Målsättningen för teknologin i Tor är att erbjuda användare skydd mot "trafikanalys", en form av nätverksövervakning som hotar anonymitet och integritet, hemliga affärstransaktioner, relationer och nationell säkerhet.

Istället för att se på innehållet i din kommunikation, används trafikanalys för att analysera vart din data skickas, när och hur stor mängden är. Målsättningen för Tor är att försvåra trafikanalys genom att förhindra webbplatser, tjuvlyssnare och till och med routrarna själva från att spåra din kommunikation på nätet. Detta betyder att Tor låter dig själv bestämma om du vill låta identifiera dig.

Säkerheten i Tor förstärks när användarantalet ökar och fler erbjuder sig att köra servrar. Vänligen överväg att bidra med din tid eller med bandbredd. Och kom ihåg att detta är kod under utveckling — det är ingen bra idé att lita på Tor om du verkligen behöver ett kraftfullt skydd för din anonymitet.

Vi letar nu aktivt efter sponsorer och finansiering. Tor-projektet lanserades av The Free Haven Project 2002. Tidigare var utvecklingen av Tor finansierat av kontrakt med Naval Research Lab (uppfinnare av "onion routing") och Electronic Frontier Foundation (som fortfarande vänligt driftar vår website). Sponsorer av Tor får personlig uppmärksamhet, bättre support, publicitet (om de så vill), och kan påverka riktningen för vår forskning och utveckling.

HOW TO INSTALL